Неочаквани опасности, които ни дебнат

[qr-code align=”left”] Съдомиялната

Опасността: Съдомиялните дават на децата лесен достъп до острите ножове и вилици. Препаратите могат да раздразнят детската кожа и да наранят очите или изгорят устата на детето.

Съвети за безопасност: Когато слагате вилиците и ножовете в съдомиялната, насочете ги надолу в коша за прибори. Не пълнете отделението за препарат, докато не сте приключили с пълненето на съдомиялната и ще я пускате вече. След всяко измиване на чиниите, отстранявайте остатъците от препарат по съдомиялната. Винаги дръжте всички препарати на недостъпни за децата място. Дръжде съдомиялната машина затворена, дори и когато не се използва.

Балоните

Опасността: Преди доста години има редица смъртни случаи при деца, задавили се с парчета от балони. Задавянето с парченце балон е изключително опасно, защото то може да залепне за гърлото на детето и да спре притока на въздух.

Съвети за безопасност: Винаги наблюдавайте детето, докато си играе с балони и никога не му позволявайте да ги лапа или дъвче. До осем годишна възраст не позволявайте на детето да надува само балони. Когато се спука балонът, внимателно съберете всички парченца и ги изхвърлете незабавно.

В кухнята

Опасността: Ако вашето дете обича да се катери по шкафовете, има опасност някой от тях да падне под тежестта му и да го нарани. Друга опасност, която дебне и малчуганите в кухнята е печката и по-точно котлоните върху нея. Лошо е ако си изгорят ръчичката на тях, но още по-лошо е ако бутнат тенджерата с горещо ядене върху себе си.

Съвети за безопасност: Подсигурете шкафовете си с подходящи заключалки. Нека фурната стои затворена, ако не я използвате. Не позволявайте на децата си да тичат около котлона с вряща на него супа.

Обиколниците на бебешката кошара

Опасността: Пухкавите обиколници може да изглеждат сладко в бебешката кошара, но бебето може да притисне лицето си към тях и да се задуши. А освен това събирам и много прах.

Съвети за безопасност: Винаги слагайте бебето легнало върху твърд матрак, без възглавници и пухкави завивки. Не поставяйте обиколници и плюшени играчки в бебешката кошара. Завивайте бебето с леко одеало, което подпъхнете под матрака или облечайт бебето с чувалче за сън.